parenting · politically incorrect

circul, cruzimea și ce înțeleg copiii

(Scriu textul acesta mai mult c-o mînă, cealaltă fiind folosită pe post de scărpinătoare și alinare pentru copila plină de bube mult mai rele și mai multe decât a avut soră-sa. Motiv pentru care, nedormită și frustrată că nici un gel, mixtură sau tratament nu diminuează mâncărimile, e foarte posibil ca textul să iasă mai vehement și dur decât îl simt).

Iubeam circul când eram mică. Mergeam în vizită la rudele mele în București și mătușa mă ducea la circ ca să-mi facă copilăria frumoasă. Și la cei 4 ani eram absolut încântată să văd elefanți și lei atât de aproape, făcând toate trucurile la comanda dresorilor. Când am crescut însă și mai ales după ce am avut copii, am început să urăsc circul cu animale. Nu numai că îl urăsc dar cred că e atât de nociv încât ar trebui interzis prin lege.

Pe 12 ianuarie anul acesta au murit 11 animale ale circului Globus, într-un incediu. Un fel de Colectiv al animalelor. Am un document pdf în care sunt relatate zecile de accidente cu dresori omorîți, spectatori răniți iar animalele, cred că în afară de cele folosite pentru experimente, nu există altele mai chinuite.

Apoi m-am gândit ce dereglare poți avea ca să-ți alegi o asemenea meserie. Să torturezi animale pentru plăcerea unor spectatori cel puțin ignoranți. Fiindcă acesta e unicul scop al circului: de a forța bietele animale să facă niște lucruri nenaturale pentru a distra oamenii care plătesc pentru asta, publicul fiind în mare parte reprezentat de copii.

Sunt țări care au interzis complet circul cu animale (domestice și sălbatice), altele care au interzis doar circul cu animale sălbatice sau pe cele luate din sălbăticie și țări care interzic circul doar anumitor specii. România nu este, din păcate, pe nici una din aceste liste. Nu știu dacă va trebui să așteptăm cât am așteptat pentru legea împotriva fumatului, dar ceva putem face și noi: să nu ne ducem copiii la circ. Să le spunem de ce nu mergem și să-i încurajăm pe cei din jur să facă la fel.

Nu vă imaginați nici o clipă că acele animale sunt bine tratate. Puteți citi studiile făcute despre cât de traumatizate sunt numai după călătoriile făcute în spațiile strâmte și mizerabile. Și nu vă gândiți că animalele sălbatice sunt obligate să performeze printr-un sistem bazat pe recompense, ca la câinii domestici. Nu, animalele sunt bătute până se supun, dacă nu execută ce trebuie se folosesc și șocuri electrice și biciuirea e la ordinea zilei. Sunt și drogate uneori ca să devină ceva mai maleabile.

În momentul în care cumpărați un bilet la circ înseamnă nu numai că sunteți de acord cu aceste tratamente de cea mai joasă speță ci că îi și susțineți să continue. Nu e nevoie să mă credeți pe cuvânt, găsiți pe net orice aveți nevoie, studii, procese, dovezi despre tratamentul inuman la care sunt supuse animalele. Deși știu că nu este posibil, aș vrea ca nimeni să nu mai cumpere vreun bilet la spectacolele următoare și, mai mult, animalele să fie preluate și date în îngrijire unor grădini zoo responsabile, unde ar avea spațiu, hrană și îngrijire medicală adecvată. Asta pentru că e foarte puțin probabil să se poată adapta în sălbăticie, cu atât mai mult când e vorba de cele născute în captivitate. Și toți dresorii, cu directorii circurilor cu tot, să fie ținuți un timp în captivitate, la închisoare, cu tratamente asemănătoare aplicate pentru obediență, desigur.

Urăsc circul și nu am nici o milă pentru dresorii uciși de animalele înfuriate.

Reclame

4 gânduri despre „circul, cruzimea și ce înțeleg copiii

 1. De foarte multă vreme există aceste opinii -responsabile- contra abuzării animalelor în circuri. Romanul ”Mihail, câine de circ” al lui Jack London a fost scris acum un secol. S-au făcut multe progrese între timp. Insuficiente, se pare.

  Totuși, nu pot fi de acord cu un punct de vedere atât de radical ca al dvs.

  Apreciază

  1. Mie mi se pare ca este inadmisibil în anul 2017 să mai fie comise asemenea barbarii în lumea pretins civilizată. Recunosc că am câteva opinii radicale (în privința pedofililor și violatorilor mai ales) dar totuși nu susțin de ex. pedeapsa cu moartea 🙂

   Apreciază

 2. Da si mie imi pare rau de animalele din circuri..dar la fel de rau imi pare si de animalele din gradinile zoologice..ele sunt tratate bine comparativ cu lumea circului, dar rau cu lumea din care provin…

  Apreciază

  1. Aici eu cred că depinde și de grădina zoo. Animalele nu sunt obligate să performeze și în nici un caz nu sunt bătute. Primesc hrană bună la timp și îngrijire medicală.
   Cele mai bune grădini zoo din Europa oferă spații deschise, largi și îngrijesc și specii pe cale de dispariție. Nu sunt de acord totuși cu păsările ținute la zoo și spectacolele promovate.
   Mi-a plăcut de exemplu la zoo Madrid că păsările Flamingo erau efectiv lăsate în libertate, se plimbau pe lângă tine de puteai să le atingi. Puteau zbura și să se întoarcă.
   Totuși, dacă nu ar fi grădinile zoo, animalele recuperate, de la circuri, vînzători ilegali sau alte centre care oferă distracție oamenilor (de exemplu călătoriile pe elefanți care sunt iarăși abuzați) nu ar avea șanse reale în sălbăticie.

   p.s. Bine ai venit pe blog 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s