copii · jurnal

bube roșii anul are

M-am mirat eu atâția ani la rând că A. scăpase neatinsă de toate epidemiile de varicelă din grădiniță și școală. Mă minunam și ziceam, pfff, ce imunitate dom’le, deși stătusem cu inima purice înaintea unor concedii când intrase în contact cu niște copii contagioşi.

Da acum, de câte ori să meargă ulciorul la apă? Totul a început ciudat cu două bubițe care semănau a urticarie, dupa Anul Nou. Mă gândisem că a mâncat ceva aiurea prin vizite, alte simptome nu avea și nu mi-a trecut vreo clipă prin minte c-ar putea fi varicelă pentru că nici la școală nu fusese vreun caz. Și ne-am continuat programul de întâlniri cu alți copii și joacă. Până aseară când biata copilă s-a umplut de bube și dureroasa realitate a început s-o mănânce pe toate părțile. Nu febră, nu alte simptome. Doar bube, astăzi apărute și-n gură. Sigur, toți care au avut spun că e o boală ușoară și așa și e. Adică știi că trece și gata, dar cel mai greu e sa reziști scărpinatului. Pare însă mai greu când știi că va lua și celălalt copil mai mic şi mult mai puțin înțelegător, e mai greu când copilul suferă că nu merge la școală (asta se datorează școlii și doamnei, să nu-și imagineze nimeni altceva) și când știu că mă așteaptă o lună de treziri repetate ca să cremuiesc cu soluții anti mâncărime și să nu mai pot adormi la loc până dimineață.

Încep să mă obișnuiesc cu ideea. Bine că suntem sub cod portocaliu, bine că în 2016 fetele n-au avut nici o boală, bine că nu avem programat nici un concediu prin alte locuri, bine că nu e vară când crăpi și de cald și de mâncărime. Aștept nerăbdătoare să se manifeste și la T ca să știm o treabă și să tăiem boala asta enervantă de pe listă.

Ce se poate administra copiilor în astfel de cazuri? Conform recomandărilor pediatrice, se poate da un antihistaminic ca să reducă stările de mâncărime, o mixtură mentolată pentru corp și se recomandă administrarea multor lichide, desigur, nu sucuri pline de zahăr sau acidulate. Noi folosim un antihistaminic de nouă generație, Tamalis și îmi pare cel mai bun din tot ce am încercat, comparând cu Aerius si Zyrtec. În plus, avantajul lui Tamalis este că se poate administra oricând în timpul zilei fiindcă nu dă stări de somnolență sau sedare. Pentru copiii care fac și febră se administrează Paracetamol (NU ibuprofen sau nurofen) conform recomandărilor medicului pediatru. A. spune că o ajută și Sudocrem pentru a mai reduce senzația de mâncărime. Ceea ce e foarte bine pentru că în zona genitală nu e recomandat să folosim mixtura mentolată.

Acum trebuie să o păzesc fiindcă se scarpină îngrozitor în somn. Noapte bună!

Later edit: nu a(m) dormit toată noaptea de mâncărime…spre dimineață m-a lovit inspirația de-a o da pe tot corpul cu unt de mango pur, pe care îl folosesc uneori pentru a reduce uscarea pielii. A mai calmat-o, mai mult decât toate celelalte remedii. Dimineață o să îi pun bicarbonat și fulgi/făină de ovăz în cadă cu apă călduță. Nu se face niciodată baie cu apă fierbinte fiindcă accentuează mâncărimile. Voi mai încerca miere și pudra de talc și revin cu update.

Reclame

2 gânduri despre „bube roșii anul are

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s