copii · jurnal · parenting

ce vor copiii, mari și mici

Pe cât de simplu, pe atât de greu de realizat de către părinții ocupați cu servicii, curățenie, mâncare, bugete restrânse sau mai largi: copiii vor să fie băgați în seamă. Vor atenția noastră neîmpărțită, nedisimulată, mereu prezentă.

E adevărat, când ai mai mult de un copil, este mai bine. Se ceartă, se iubesc, se fugăresc, fac planuri malefice împotriva autorității parentale dar orice îi ține ocupați și nu le pune în pericol sănătatea (de toate felurile) este un punct câștigat. Dar la fel, când ai doi, trei copii -de la 3 încolo nu mai vreau să mă gândesc că mă apucă disperarea, mai ales că am locuit ceva timp în studenție cu o familie cu 4, în UK – ai și mai puțin timp pentru restul activităților care nu implică copiii. Vârste diferite, programe diferite și uite-așa nu știi ce să faci mai repede când ajungi acasă.
Din fericire, timpul de Sărbători este unul binevenit pentru timp cu ai tăi. Noi cel puțin nu avem rude enervante de vizitat sau alte „obligații” din acest repertoriu. De câțiva petrecem vacanța de iarnă doar în patru, cu o pereche de bunici. Sau, în cea mai bună variantă, cu prietenii noștri care au trei fete iar atunci când reușim să ne întâlnim, copiii clar nu mai au nici o treabă cu părinții. Atunci nu mai vor atenție. Sigur că toți au bateriile încărcate în prealabil și se joacă ore în șir cu scurte pauze de băut apă. Câteva zile de joacă non-stop. Sunt cele mai plăcute întâlniri din lume, cu atâta veselie și copii perfect mulțumiți doar în compania celorlalți.

Cum petrecem noi? Mâncare tradițională nu avem pentru că…cine să o mănânce? Mai mult de o salată boeuf fără….boeuf, un cozonac, nu ne batem capul. Porc nu consumăm deloc și facem ce mâncăruri le plac copiilor în general. Am venit la casa de la munte unde am făcut bradul iar surpriza cea mai grozavă a fost râul înghețat pe care fetele au patinat, alunecat, jucat și spart bucăți mari de gheață și analizat copcile, gheața fiind groasă de 10-15cm, o minunăție.

Rămânem aici până pe 3 ianuarie și stau bot în bot cu copiii toată ziua. Despre asta e viața copiilor: atenția pe care le-o acordăm. Nici o rudă, nici o mâncare nu sunt mai importante pentru ei. Și noi, deși n-ar trebui să avem alte priorități, macar în această perioadă, parcă uităm asta. Deși în timpul anului avem doar câteva ore pe seară cu ei, de Crăciun și Anul Nou, părinții îi târăsc după ei în vizite, la petreceri, restaurante, mese copioase -ultimele lucruri pe care și le doresc copiii în general. Iar daca atenția noastră pozitivă nu o primesc, atunci vor face din instinct orice trăsnaie, doar doar de ar petrece cineva timp cu ei.

Dați-le timpul vostru, de asta au nevoie, nu îi uitați tocmai pe ei de Anul Nou.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s