copii · jurnal

ecografia unei dimineți

stai întins dimineața lângă copilul tău. ai vrea să mai moțăi acolo puțin dar cum el deja s-a foit de nşpe ori lângă tine de la 6 dimineața, nu mai poți dormi. desigur, acum pruncul doarme senin, nemișcat, îi urmărești burtica cum se ridică și coboară în ritmul respirației adânci de somn profund. 

te gândești la miile de lucruri pe care trebuie să le faci peste zi. ce să mai dai de mâncare mofturoşilor pământului pe care ai jurat că-i lași două săptămâni la o familie care abia are ce pune pe masă seara, să învețe și ei ce înseamnă să îți fie foame, să nu ai patru feluri din care jumătate vor ajunge la gunoi și îți va fi iarăși ciudă pentru risipa făcută. te gândești cum faci să rupi puțin timp pentru tine, să ieși puțin din monotonie, să mergi la un teatru, film sau concert – care e deja o utopie pentru că seara e greu să fii singur și să culci doi cu programe diferite, darămite mai mulți. sau poate atunci când sunt mai mulți, nu îți mai faci atâtea griji și lucrurile se aranjează de la sine iar copiii dorm claie peste grămadă, adormindu-se reciproc printr-un mecanism complet necunoscut ție. te gândești cât vei mai sta în țara asta mizerabilă în care toate se-ntâmplă pe dos și cât ești dispus să riști pentru un alt viitor pentru copii și pentru tine când nu mai ai douăzeci de ani. te gândești câte facturi au mai rămas de plătit, că trebuie să iei copiilor cizme de ploaie și pantaloni de primăvară, te gândești la colega aia obsedată de parfumuri care nu pare să știe diferența dintre suav și îmbibat, la relația ta de familie, la timpul și energia absentă, la cum te împarți între atâtea nimicuri și câteva planuri mari, frumoase și ireale.

diminețile trec vâjâind și abia respirăm printre povara lui „trebuie” și a lucrurilor nesuferite care vin pe neașteptate, burtica cea mică și înfometată se foieşte, pleoapele se deschid brusc și gurița alintă grăbit primul cuvânt al noii zile: „mama?”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s